Nők a Bibliában 5

Küldetés a közéletben - Debóra

igerész (kattints rá, hogy elolvasd most): Bír 4:4-10, és 5 rész

 1. Mit jelent, mit foglal magába a közélet megnevezés?
 2. Miután elolvastad a Debóráról szóló leírást, jellemezd őt, figyelembe véve az Istennel, a férjével és a népével való kapcsolatát!
 3. Vajon miért tartotta Isten fontosnak, hogy a Deboráról szóló leírás tartalmazza azt, hogy ő nemcsak próféta nő, hanem Lappidót felesége volt?
 4. A Bibliában közéleti tisztséget betöltő nők vajon megtagadták a férfi tekintélyelvet?
 5. Debórának milyen tulajdonságai lesznek nyilvánvalóvá abból, hogy teljesíti Bárák kérését?
 6. Szerinted, ha valakinek segítségre van szüksége, az gyávaságról vagy gyengeségről tanúskodik? A Biblia alapján mi a véleményed arról a kijelentésről, hogy a „nő gyöngébb eszköze az Úrnak, vagyis nem minden szolgálatra alkalmas”
 7. Mikor vállaljon szerepet a hívő nő a szűk családi körön túl a nagyobb közösségben?
 8. Isten a győzelem érdekében embereket használ fel, még olyanokat is, akiknek hite bátorításra és erősítésre szorul. Látsz-e magad körül valakit, akinek hite bátorításra szorulna a győzelem érdekében, és mi az akadálya annak, hogy te legyél az a személy?
 9. Megtanulható igeversek:

  Gal 3:28b – Krisztusban nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.

  Péld 31:10a,15b,18a, 26 – Derék asszonyt kicsoda találhat? Ételt ad háza népének és rendelkezést szolgálóinak,...érzi, milyen hasznos tevékenysége, ...szája bölcsességre nyílik és nyelve szeretetre tanít.

  Fil 2:3-4 – Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból...és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.

  1Thessz 4:14b - ...Biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez.

 10. Isten olyan emberek által teljesíti akaratát, akik engedelmeskednek neki, akik mernek hitbeli lépéseket tenni. Van-e személyes megtapasztalásod, ami alátámasztja ezt az igazságot.
 11. A te kérdése(i)d, vagy más megjegyzésed, ha van...

7 megjegyzés:

iri írta...

2. Mint biro, okosnak kellett lennie ,jol ismerni Izrael torvenyeit,igazsagos ,mert dontenie kellett az eleje hozott ugyekben.Hatarozott asszony volt,nem atallotta megmondani Baraknak hogy ha vele megy a harcba a dicsoseg nem ot illeti meg.Ugyanakkor bizalmat s biztonsagot arasztott.
Istennel szemelyes kapcsolata volt mint profeta no,s megadta a dicsoseget Neki:
"Dicseretet zengek az Urnak Izrael Istenenek"
Egy no aki ennyire ismerte es szerette Istent(5:4-5),ferjet szereto es tisztelo no lehetett.
3.Gondolom hogy Isten ezzel megjelolte az ot megilleto helyet,megha profeta es biro is ferjenek alavetett feleseg volt.
4.Az Istenfelo nok nem tagadhattak meg a ferfitekintelyelvet

Budai Evódia (mutter) írta...

Mikor vállaljon szerepet a hívő nő a szűk családi körön túl a nagyobb közösségben?
Akkor, ha Isten kéri tőle és az nincs róvására az elsődleges elhívásának: Istennel való kapcsolatára, férjével, gyermekeivel való kapcsolatára. Természetesen kérdés az egészség, munkabírás, lelki ajándékok, képességek is, amire jó válaszolni, mielőtt nekikezdekegy szükséget betölteni. De én hiszek abban, hogy ha valaki Istennel szoros közösségben van, ő indít és visszafog, ami a munkát, szerepeket illeti.
Az is igaz, hogy nem kell mindent csinálni, de kell valamit!

NKati írta...

2. Abban az időben egy nem hiszem, hogy egy asszony szava sokat ért, ezért úgy gondolom, hogy világos lehetett mindenki előtt, hogy Isten választottja Debora, különben nem gondolom, hogy a nép feljárt volna hozzá útmutatásért. Egyetértek Irinek azzal a megállapításával, hgoy határozott asszony volt.
6. Ha valaki elismeri, hogy segítségre van szüksége, akkor az bátorságra és alázatra vall, semmiképp nem gyávaság, vagy gyengeség.
7. Egy nő akkor vállaljon szerepet a nagyobb közösségben (szolgálatra gondolok) ha Isten kéri tőle, mert akkor képes lesz a fontossági sorrendet betartani, és lesz elegendő ereje, bölcsessége a feladatai végzéséhez, mert Aki a feladatot rábízza, az megadja az elvégzéshez szükségeseket is.

Budai Evódia (mutter) írta...

1. a közélet politikát is jelent.

iri írta...

8.Isten ezt az Iget adta egyik nap nekem: A ki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvígasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vígasztalással, a mellyel Isten vígasztal minket.
Es azota allandoan adodik valaki aki eppen raszorul arra hogy batoritsam,ugyanakkor nekem is szuksegem van erre ,s mindig akad valaki aki eppen kezet nyujthassa.
Csak nehany napja volt eppen kissebbik fiamnak erre szuksege mert olyan kritikus helyzetbe jutott ,hogy nem latta semmerre a kiutat, s most csak gyonyorkodunk az Urban milyen csodalatosan oldotta meg azt ami nekunk lehetetlennek latszott.

10.Gyakran kellett hit altal mozdulnom (amint blogomon is tobb alkalommal bizonysagot tettem errol),nem volt konnyu ,menni kellett de az eredmeny annal inkabb batoritobb volt.Itt ezen a helyen ahol eppen tartozkodom ezelott 8 evvel nem volt meg hivo s most egy szep ki gyulekezet alakult s mar sajat imahazukban gyulnek ossze.Mindig csak egy lepest tettek hittel, s az eredmeny...Isten nevet dicsoiti.Csodalatos Vele jarni ,hitben s bizalommal.

Emese írta...

( elnézést a késésért, de a gépünk szervizelés alatt áltt, de nem szeretnék kihagyni 1 leckét sem, ezért küldöm a válaszaimat)
1. Szerintem a koözéletben való részvétel, amikor valaki feladatot vállal és lát el a köz érdekében.
2.Prófétanő és bíró, Istennel élő kapcsolata volt, ez meglátszott az életén és így a nép elfogadta bírói szolgálatát.
4. Nem tagadták meg a férfitekintély elvet, mivel Isten szerint éltek, és Isten így tudta őket használni akaratából.7. Mindenféleképpen akkor, ha Istentől elhívása van rá, mert akit Isten elhív azt kiválasztja és felkészíti a szolgálatra mielőtt kiküldi.
9: 1Thessz 4:14b szeretném
10. Újjászületésem után kértem az Urat, hogy mutassa meg mi az ami elválaszt még tőle, és kértem, hogy adjon olyan embert akit tud használni az életemben, bár az ellenség dolgozott ellenünk, de az én "emberem" ( akit használ az Úr az életmben, lelkigondozóm) imádkozott értem, mert az Úr a szívére helyezett és amikor eljött az ideje, imádkozott velem és értem és megszabadultam kötelékeimtől és hiszem, hogy ez azért történt meg, mert kész volt hitből az Úr szolgálatába állni az én életemben.

kisvirag írta...

Bocsánat a késésért, inkább nem mentegetem magam...

Tényleg, a kérdés szerintem az, hogy ki miért akar "poziciót" magának, mint nő és mint Isten gyermeke? Ha Isten állít oda, akkor helyt kell állni. De azért első a család. Érdekes, hogy Debóra nem csak prófétanő volt, hanem feleség is, ezt meg is jegyzi az ige.

Gal 3:28b